Κατηγορίες
- KETO - DUKAN - ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΖΩΗ
- ΑΛΕΥΡΑ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
- ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ
- ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ
- ΕΛΙΕΣ-ΜΕΖΕΔΕΣ ΒΑΖΟΥ-ΑΛΙΠΑΣΤΑ
- ΖΥΜΑΡΙΚΑ-ΡΥΖΙ
- ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ - ΕΙΔΗ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ
- ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ - ΤΣΙΧΛΕΣ
- ΜΕΛΙ-ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ-ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
- ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ-ΒΟΤΑΝΑ
- ΜΠΙΣΚΟΤΑ-ΣΝΑΚ-ΧΑΛΒΑΣ
- ΟΣΠΡΙΑ - ΣΟΥΠΕΣ - VEGAN ΓΕΥΜΑΤΑ
- ΠΡΩΙΝΟ
- ΣΑΛΤΣΕΣ-CHUTNEY
- ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ-ΜΠΑΡΕΣ
- ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
- ΤΟ ΝΤΟΥΛΑΠΙ ΤΗΣ... ΑΤΑΣΘΑΛΙΑΣ!
- ΤΣΑΙ-ΚΑΦΕΣ-ΚΑΚΑΟ
- ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ - ΞΥΔΙ - ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
- ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ - ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
- ΠΟΛΤΟΙ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ - ΑΛΕΙΜΜΑΤΑ
- ΧΥΜΟΙ - ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ
- ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΩΝΙΑ
-1000x750.png)
ΦΑΒΑ ΛΗΜΝΟΥ (ΑΦΚΟΣ) ΜΙΚΡΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΝΕΑΣ ΕΣΟΔΕΙΑΣ 2021) 500ΓΡ
- 4,95€
- Κατασκευαστής: SALAMOUSAS AGRIFOOD
- Κωδικός Προϊόντος: LEG044
- Πόντοι Ανταμοιβής: 455
Ο Αφκος ήταν ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα που παρήγαγε ο αγροτικός τομέας
της Λήμνου με πλούσια εξαγωγική δραστηριότητα τις δεκαετίες του 60'
& 70'. Η καλλιέργειά του εγκαταλήφθηκε με το πέρασμα των
χρόνων.
Το 2009 και έπειτα από πολυ προσπάθεια ο Χρήστος
Σαλαμουσάς βρήκε ποσότητα σπόρου σε ένα καλύβι στην περιοχή Παλιόπολη
στην Αρχαία Ηφαιστεία. Ακολούθησε η ανάλυση του σπόρου στα εργαστήρια
του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου
στην Μύρινα ενώ το Γεωπονικό τμήμα του ΔΠΘ με έδρα την Ορεστιάδα έδωσε
κατευθύνσεις σχετικά με τις μεθόδους καλλιέργειας και συγκομιδής, και κάπως έτσι ξεκίνησε ξανά η καλλιέργεια !
Πρόκειται για το ψυχανθές φυτό με την επιστημονική ονομασία Lathyrus Ochrus και
μόνο τα χώματα του νησιού μας μπορούν να παρέχουν πρόσφορο έδαφος για
την ανάπτυξή του σε παγκόσμια κλίμακα. Η καλλιέργειά του είναι αρκετά
δύσκολη καθώς χρειάζεται χαμηλές (σε εκατοστά) αλλά τακτικές
βροχοπτώσεις ενώ το χαμηλό ύψος του φυτού δυσκολεύει τον αλωνισμό του.Mετά την συγκομιδή του ακολουθεί το
στάδιο της φυσικής ξήρανσης και εν συνεχεία ο καθαρισμός του από το
αποφλοιωτήριο όπου ο καρπός περνάει από 6 ζεύγη πετρόμυλων.
Το τελικό προϊόν είναι ο Άφκος, η φάβα της Λήμνου , βραστερή και με πλούσια γεύση.